Caracteristicile panoului sandwich
Un panou sandwich este o construcție cu mai multe straturi, de regulă, cu trei straturi. Cele două straturi exterioare sunt realizate din tablă de oțel profilată, iar între ele se presează o izolație termică din spumă sau fibre.
Spuma poliuretanică, spuma de polistiren, bazalt și fibra de sticlă sunt utilizate ca izolație, dar cel mai adesea este utilizată spuma poliuretanică sau spuma de polistiren, deoarece nu absorb deloc umezeala.
Panourile de acoperiș au creste în exterior, care au o înălțime de aproximativ 40 milimetri și sunt responsabile pentru rigiditatea crescută a structurii. De asemenea, acționează ca jgheaburi pentru apele uzate.
Stratul exterior al profilului de oțel are un strat de polimer care protejează acoperișul de abraziune, ploi acide și ultraviolete.
Principalele avantaje ale panourilor sandwich sunt:
1. Izolație termică considerabilă datorită prezenței izolației, mai ales atunci când se utilizează panouri cu izolație din fibră de bazalt;
2. Viteza mare de instalare, ușurința instalării și demontării acestora;
3. Oferă posibilitatea utilizării unei structuri mai ușoare de susținere a acoperișului;
4. Înlocuirea rapidă a oricărui element în caz de deteriorare datorită asamblării modulare;
5. Capacitatea de a rezista schimbărilor bruște de temperatură și presiune a zăpezii;
6. Rezistență și durabilitate ridicate: durata de viață utilă a panourilor nu este mai mică de 25 de ani;
Fiecare dintre aceste materiale izolante au avantajele sale!
Vata minerală produsă pe baza fibrelor de bazalt – este un material natural și ecologic. Panourile sandwich fabricate pe baza sa au caracteristici de performanță ridicate – proprietăți de izolare termică și fonică, rezistență la scăderi de temperatură și la incendiu și siguranță pentru mediu.
Spumele poliuretanice (PUR) și poliizocianurate (PIR) sunt materiale izolatoare sintetice din polimeri. Panourile sandwich de perete fabricate pe baza lor au caracteristici de performanță, cum ar fi conservarea căldurii, proprietăți de izolare a apei și a zgomotului, greutate redusă, durabilitate și rezistență.
Spuma poliizocianurată este o spumă poliuretanică modificată, iar în timpul polimerizării sale, se formează legături mai puternice și mai stabile.
Acoperirea materialului izolator al panoului sandwich este realizată din foi de oțel profilate sau plate, forma putând fi standard, ondulată sau dreptunghiulară, iar acoperirea polimerică a panourilor sandwich asigură o protecție fiabilă și o rezistență la medii acide și radiații ultraviolete.
Când sunt montate, panourile sandwich sunt unite cu cadrele folosind un sistem de montare expus sau ascuns.
Panourile sandwich sunt produse indispensabile în construcția modernă și au o serie de avantaje evidente față de cărămidă, beton și alte materiale de construcție.
Panourile sandwich oferă:
izolație termică excelentă;
rezistență ridicată la foc;
izolație fonică ridicată;
etanșeitate la aer și apă;
durabilitate;
greutate redusă;
ușurința de asamblare și demontare;
o gamă largă de culori;
Folosind panouri sandwich, puteți reduce grosimea incintei și pereților despărțitori atunci când ridicați clădiri, ceea ce, la rândul său, va crește suprafața utilizabilă a clădirii și va reduce sarcinile pe fundații.
Lungimea maximă a unui panou sandwich este limitată și poate ajunge până la 13,5 m., iar lățimea panoului este determinată de lățimea standard a unei foi de tablă de 1 m, cu grosimi începând e la 3 cm până la 20 cm.
Panourile sandwich sunt împărțite în:
· panouri sandwich pentru acoperiș
· panouri sandwich pentru pereți
Principala diferență între panourile sandwich pentru pereți și panourile sandwich pentru acoperiș este existența nervurilor de rigidizare în panourile sandwich pentru acoperiș, care sporesc rezistența produsului și asigură o cuplare mai fiabilă.
Panourile sandwich oferă o clădire cu un grad ridicat de izolare termică și fonică, iar capacitatea lor de a „respira” creează un echilibru optim de temperatură și umiditate în interiorul camerei și, în cele din urmă, afectează pozitiv microclimatul.
Noile sisteme de construcție sunt capabile să satisfacă cerințele consumatorilor în ceea ce privește ultimele tendințe, inovații stilistice și funcționalitate, datorită utilizării de materiale și sisteme care asigură atât o calitate estetică ridicată, cât și un rezultat arhitectural în același timp.